lunes, 9 de mayo de 2016

Vegans a l'Ovella Negra

A la mítica taverna Ovella Negra del carrer Sitges de Barcelona, nou firaires, han organitzat la XL Fira Vegana.

MARTA VALLS

Passejar una tarda de diumenge pels carrers del Raval de Barcelona implica parar una estona i berenar. Tot i que el nom del local i l’àmbit de la fira semblin contradictoris, l’estil rústic del bar acull la primera fira vegana del mes d’abril de Barcelona.                

Una parella s’endinsa entre les parets de pedra per veure que s’hi cou. Dues piles de maons arreceren la fira del bar, perquè durant l’esdeveniment s’hi pot consumir. Cadires de boga i taules i bancs de fusta, improvisen el recorregut de la fira en forma d’“U”. Amb poca llum i música rock de fons, famílies i amics volten entre una filosofia de vida en augment.

Parelles, amigues, gent sola i un matrimoni amb fills s’organitzen dos cops al mes per muntar fires veganes. Amb orgull expliquen les seves receptes als qui s’apropen a comprar per demostrar, que una alimentació vegana no és menys sana que la de qui sí consumeix productes animals. “Farina de Teff, margarina, llet vegetal i cacau” explica la primera firaire. “Posa’m dues racions, sisplau”. Una parella jove compra dos trossos pastís de cacau.

Entre les paradetes gastronòmiques, s’hi troben dues de roba i complements, que, sempre seguint la filosofia vegana, “són teles ecològiques i les cuso jo a casa”, indica la noia d’una parada. La majoria de peces de roba contenen missatges que reflecteixen el pensament dels qui les compren. “Fes l’amor i no el filet” i “Alliberació animal, alliberació humana” són alguns dels missatges. “Per comprar-me una samarreta d’una marca comercial per 5 euros, prefereixo comprar-me una sostenible i que a més difongui missatges. A saber que hi ha darrere la samarreta barata...“.

Una noia amb un tros de pizza embolicat en un tovalló de paper, s’apropa a un microones que han deixat entre les taules. Pregunta en anglès, a l’home d’una parada, si el pot utilitzar. M’entre escalfa la pizza els dóna temps d’explicar-se que l’un és argentí i l’altra polonesa. Ella no és vegana i de fet, només passava per aquí.

Pastís de maduixa, amb tofu, llet de soja i galetes veganes. // ©MartaValls
Unes passes al costat, dues amigues han preparat pastissos i pastes salades, vegans. Les galetes d’avena amb taronja i panses i el pastís de maduixa són el que més èxit té. A la parada del costat una noia ven tauletes de xocolata veganes. “Fetes a casa. Els productes els compro a la Veganoteca i les preparo amb receptes que trobo per Internet­”, explica. 


Internet de fet, i les xarxes socials, són transmissores i causa important de l’augment del veganisme. Molts vegans coincideixen en que ha estat un vídeo penjat a la xarxa el que els ha fet canviar d’opinió i deixar de menjar tot allò que tingui o sigui compost per productes d’animals. Un discurs de l’activista d’Estats Units Gary Yourofsky ha estat el punt d’inflexió perquè molts vegetarians es tornin vegans, i fins i tot, gent que de la nit al dia ha deixat de consumir productes d’animals degut al discurs. Yourofsky és un activista que lluita pels drets dels animals. Ha estat arrestat tretze vegades i està vetat en cinc països, després d’assaltar una granja de pells a Canadà, entre altres. Tot i estar considerat pels governs com a activista radical, el seu discurs ha arribat a moltíssimes persones. Ha fet conferències a més de 60.000 alumnes i el vídeo del discurs, té més de dos milions de reproduccions a YouTube. “És necessari que es difongui el discurs. La societat que menja animal no n’és conscient­!” la noia que ven les tauletes de xocolata adverteix.

El fet de ser vegà, per a la majoria, vol dir no consumir res que provingui o tingui components animals. Tot i això, hi ha qui menja ous o compra roba no ecològica, però es considera vegà. “Qui no menja carn però utilitza xampú amb biotina de cavall, no és un vegà de consciencia” sentencia un firaire. Malgrat que durant el dia a dia intenten portar una vida el més vegana possible expliquen que no es pot dur-la al 100%. “Si vas a un restaurant a dinar i et vols rentar les mans al lavabo, no pregunto si el sabó té components animals, però tampoc deixo de rentar-me-les”. Al igual que el matrimoni firaire, expliquen que si estan malalts i han de prendre medicaments que comportin integrants d’animal, “no deixaré de pendre-me’ls i que em mori­”. 

miércoles, 4 de mayo de 2016

Zumba al estilo italiano

El baile fitness por excelencia pone a moverse a cientos de personas en pro de la vida sana y el deporte.

PATRICIA MARTÍNEZ

El pasado viernes 8 de Abril el Club Delfos de Cornellà se llenó de energía y de color. Eran las 19:30 y comenzaba la masterclass de zumba ambientada en Italia que todos los presentes estaban esperando.

Llamado Little Italy Zumba Party, el evento esperaba reunir a cientos de personas dispuestas a pasarlo bien practicando zumba de la mano del grupo Zumba Fitness en Barcelona que, además, incluyó como invitados a instructores italianos. Objetivo que, sin duda, se cumplió con creces. La fiesta consiguió convocar a más de cien personas en el club deportivo, que durante dos horas bailaron a ritmo de zumba italiana.

Los asistentes bailan ante el escenario. // ©ZumbaFitnessBCN
La pista de baloncesto fue el lugar escogido para realizar el evento, por ser el espacio más amplio del club, y con un escenario y dos altavoces, comenzó la fiesta.

Nada más empezar, los instructores enseñaron a los allí presentes los pasos básicos que iban a bailarse en la primera coreografía y, acto seguido, la música comenzó a sonar por los altavoces y empezó el primer baile. Con un ritmo frenético de tan solo tres minutos de descanso entre una coreografía y otra, fueron muchos los que se rindieron al cansancio y no pudieron seguir los pasos de los instructores a partir del tercer baile. “En la próxima coreografía descansamos”, podía oírse entre los asistentes. Sin embargo, para alivio de muchos, a las 20:15 horas hubo un descanso de quince minutos en el que los asistentes pudieron aprovechar para descansar e hidratarse.

“Hemos hecho más fiestas de zumba ambientadas en muchos otros lugares del mundo. México, Colombia… Y la verdad es que siempre han sido un éxito. La gente disfruta con la zumba y nosotros con ellos”, explica Karlo Morali, uno de los organizadores del evento. Desde luego, los allí presentes parecieron divertirse con la fiesta, y el buen ambiente que inundaba el lugar era innegable.

Después del descanso, tres nuevos instructores italianos ocuparon el escenario y la fiesta se reanudó con coreografías de más dificultad que las iniciales. Los asistentes más experimentados consiguieron mantener el ritmo pero, en general, la mayoría de personas no lograba seguir del todo bien los pasos de los profesores.

Cuando cayó la tarde, la música dejó de sonar y todos los organizadores del evento subieron al escenario. "Gracias a todos por venir y, sobre todo, gracias a nuestros amigos italianos por hacer de esta una gran fiesta", dijo uno de los instructores. Después de esto, las personas empezaron a encaminarse a las duchas y, agotadas por la intensidad del evento, no dejaban de hiperventilar. Viéndoles las caras, me quedó claro que, aunque solo sea por el cansancio, este será un día que tardarán en olvidar.

lunes, 2 de mayo de 2016

Salir de casa y comer sano es posible

El Van Van Market, el mercado gastronómada más de moda, llega a Barcelona los días 16 y 17 de abril.

ARIADNA CABALLERO

Hamburguesas, hot dogs, patatas bravas y un sinfín de platos más se han puesto sus mejores galas para lucir deliciosos en la nueva edición del Van Van market. La antigua fábrica de la Estrella Damm es el escenario de este festín gastronómico que satisface los sentidos. En ella, un total de 16 food trucks ofrecen comida de todo tipo. 

Varias personas hacen cola frente a camión de Petit Bangkok. // ©VanVanMarket 
El recinto está hasta arriba. De fondo se oye a una banda tocando, los Atomic Swing Five. La música parece trasladarte al más auténtico Nueva Orlenas de principios de siglo XX. Una pareja se ha animado a bailar a ritmo de swing. Otros, más tímidos, mueven el pie al compás mientras saborean los diferentes platos y tapas.

Frente uno de los camiones, una familia pide su comida. “Dos hamburguesas nº 2 con extra de queso, unas patatas bravas medianas y un perrito caliente sencillo”, dice el hombre. Los niños, desde el suelo, miran con los ojos bien abiertos como la chica del food truck prepara su comida.

Es evidente que los mercados gastronómicos (o gastronómadas, como denominan al Van Van Market) son tendencia. Tal estás siendo su existo que ya se ha fijado fecha para el próximo. Esta vez será el 7 de mayo en Poblenou. Probablemente, será el lugar de Barcelona donde más postureo y modernillos haya por metro cuadrado. Selfies, fotos a la comida, barbas y, sobre todo, redes sociales. Compartiendo cada instante, cada sabor. Hoy, Twitter, Facebook e Instagram están que arden.

“¿Nos puedes hacer una foto?” me pregunta una chica de unos 18 años. Asiento y aprieto varias veces el botón de la cámara mientras sonríen y posan como si se tratase de una imagen espontánea, sin preparar.  

Una incógnita por resolver
El olor a comida y su espectacular aspecto hacen que mi estómago empiece a vibrar, de la emoción o del hambre, lo que está claro es que tengo que decantarme ya por una de las tapas. Antes de llegar me he preguntado a mí misma, ¿comer fuera es compatible con comer sano? ¿Se puede venir a un evento de este estilo sin coger 20 kilos? Todavía no sé la respuesta, pero me he propuesto resolverla.

Un chico recoge su tapa en Pebre Negre// ©VanVanMarket
Después de dar un par de vueltas mirando todas las opciones propuestas por las food truck, me decantó por Masala’73, un camión de comida india cuyo olor a especias me ha cautivado. La gastronomía india se caracteriza por sus platos especiados. Este tipo de condimentos, además de llenar nuestros platos de sabor, nos aporta una gran cantidad de beneficios. El curry, una de las especias que más utilizan, tiene propiedades adelgazantes, ayuda a combatir la retención de líquidos e, incluso, puede frenar la aparición de celulitis. La lista de propiedades es inmensa.

En la carta hay varias opciones veganas, pero acabo escogiendo un roll de pollo al curry y una tapa de Chicken Korma rice. Los ingredientes de ambos platos son básicos pero las especias resaltan sus sabores convirtiéndolos en una opción saludable que no tiene nada que envidiar a la hamburguesa más suculenta.

Mi experiencia ha resultado bastante satisfactoria. Los platos que he probado eran de gran calidad culinaria y, además, cocinados al momento. Volveré a la siguiente edición del Van Van Market, ahora sé que salir de casa y comer sano es posible. 

La Salomon Run Bcn vat el rècord en participació

Més de 2000 persones s'han apuntat a la 3a edició de la cursa urbana que recorre la muntanya de Montjuïc.

CARME CANO

Aquest diumenge s’ha celebrat a la ciutat comtal la tercera edició de la Salomon Run Barcelona, un nou concepte de cursa, l’Urban Trail, que permet gaudir, a amants de l’esport de tots els nivells, d’un recorregut que et posa en contacte amb la naturalesa mentre et condueix pels carrers de la ciutat i et fa travessar la muntanya, amb l’skyline de la ciutat com a teló de fons. 

Els participants al primer tram d'escales del recorregut. //©TodoRunners


Enrere queden els poc més de 700 participants que va reunir la primer edició celebrada fa tres anys: aquest cop, han sigut més de 2.000 els runners que no han volgut perdre’s l’oportunitat de descobrir els racons més emblemàtics de Montjuïc i una nova perspectiva de la ciutat mentre avançaven entre les pendents i escales de l’escenari escollit. 

Un escenari inmillorable
Les condicions i l’espai no podien ser millors. A les 9:30h, amb el sol tenyint de taronja la muntanya de Montjuïc i amb una temperatura primaverenca excel·lent que fregava els vint graus, corredors de diferents nivells i edats, però tots amb molta il·lusió, esperaven impacients vora les emblemàtiques fonts iniciar el repte de recórrer els 10 kilòmetres de circuit d’asfalt establerts, amb un final situat a 180 metres del nivell del mar.

Tot i que de primeres aquest desnivell pot semblar un problema, per als corredors, anar avançant en el recorregut passant per llocs tan emblemàtics com el Poble Espanyol i l'Estadi Olímpic fins al cim de la muntanya és un dels detalls que fa més atractiva aquesta cursa. Com comentava orgullós un participant veterà, l'Albert, en finalitzar la cursa, “és una joia poder contemplar la teva ciutat amb la satisfacció d’haver arribat al punt més alt i la sensació d’haver deixat enrere totes les preocupacions”. 

La fórmula innovadora de la cursa convenç i la diferencia de les multitudinàries però tradicionals curses celebrades a la ciutat com la Cursa del Corte Inglés. A més del ‘corpore sano’ s’ha de mantenir una ‘mens sana’ i la Salomon ofereix al seus participants aquestes possibilitats. Fer esport, superar-se un mateix i valorar els petits grans detalls que tenim a prop i dels quals podem ser testimonis, com el meravellós skyline de la capital catalana. “És una manera de descobrir l’encant de Barcelona, la seva gent, la seva art i el seu caliu mentre avances pels carrers i sents que t’apropes cada cop més al cel”, assegura una jove participant, la Carla, mentre amb els dits simula pujar unes escales.    

 
Per als participants, la recompensa no és obtenir una bona marca. El principal premi és fotografiar amb la mirada una nova perspectiva de la ciutat mentre fan allò que els agrada com és córrer. Tot això sense necessitat de ser un expert o fer una despesa econòmica gran; tan sols aprofitant les oportunitats i afrontar-les amb il·lusió i motivació